Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

Θέλουν εβραίο τον Εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό οι «προοδευτικοί»

Γνωρίζετε ότι υπάρχει έδρα νεοελληνικών σπουδών στις ΗΠΑ, επιχορηγούμενη από το κράτος μας, που διδάσκει ποιητές με… «ερωτικές ιδιαιτερότητες»;

Ο καθηγητής της «Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών Κ.Π. Καβάφης» στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν των ΗΠΑ Βασίλης Λαμπρόπουλος, που είναι επιχορηγούμενος από το ελληνικό κράτος δήλωσε: «Η “ελληνικότητα” ήταν ένα ιδεολογικό κατασκεύασμα διανοουμένων του Μεσοπολέμου….» Ο καθηγητής. Βασίλης Λαμπρόπουλος διδάσκει ποιητές με ερωτικές ιδιαιτερότητες… Στην ερώτηση «ποιος είναι ο αγαπημένος του Έλληνας ποιητής;». Απαντά: «Ο Έλληνας ποιητής μου είναι ο Dionisio Conte Salamon, νόθος γιός, γεννημένος Γάλλος, εβραϊκής καταγωγής, που έζησε σε ένα βρετανικό προτεκτοράτο μιλώντας ιταλικά και δεν πήγε στην Ελεύθερη Ελλάδα, αφού τη βρήκε σε Γερμανούς συγγραφείς».

Ο καθηγητής Λαμπρόπουλος δεν πρωτοτυπεί. Στην «Ελευθεροτυπία» είχε δημοσιευθεί προ ετών άρθρο του συγγραφέα Ηλία Πετρόπουλου, με τον τίτλο «Ο ΣΑΛΟΜΟΝ», στο οποίο έγραφε:

«… κάποιοι δεν μπορούν να καταπιούν εκείνες τις αλήθειες που είναι πασίγνωστες στον κύκλο των διανοουμένων: ότι ο Σολομός ήτο εβραίος».

Στην συνέχεια του κειμένου του έλεγε ότι το όνομα του Σολωμού ενδεχομένως προέρχεται από το εβραϊκό Σολομών ή από το βενετσιάνικο Σαλαμόν και εντελώς αφοριστικά αποφαινόταν ότι δεν ισχύει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Εάν έκανε βεβαίως τον κόπο να ανοίξει κάποια λεξικά θα έβλεπε ότι πράγματι η λέξη «Σαλαμόν» σημαίνει το ψάρι σολομό. Στην βενετσιάνικη διάλεκτο το ψάρι σολωμός(ή σολομός) λέγεται «σαλαμόν». Η μετατροπή δηλαδή του «Κόντε Ντιονύσιο Σαλαμόν» σε Σολομό δεν είναι τίποτα άλλο από μία ουσιαστική ελληνοποίηση - μετάφραση του ονόματός του. Όσο για τον «Ιάκωβο Σαλαμόν», που αναφέρει ο Σάθας και τον οποίο ο Πετρόπουλος θεωρεί «καταφανώς Εβραίο», όπως θα αποδείξουμε στην συνέχεια όχι μόνο δεν ήταν εβραίος, αλλά ήταν και Ιερωμένος της καθολικής εκκλησίας και μάλιστα καθηγητής της θεολογίας! Ο Ηλίας Πετρόπουλος είχε γράψει μάλιστα στο κείμενό του επίσης ότι ο «δαιμόνιος Ζώης» (αναφέρεται στον ιστοριοδίφη Λ.Χ. Ζώη) βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Όμως ο Ζώης δεν λέει τίποτε από όσα λέει ο Πετρόπουλος και πρόσφατα ο καθηγητής του Μίτσιγκαν, ούτε βέβαια ότι ο Ιάκωβος Σαλομόν ήταν εβραίος. Στην μεγάλη ελληνική εγκυκλοπαίδεια τόμος ΚΑ’ σελίδα 475, στην λέξη Σαλομόν ο Λ.Χ.Ζ., που δεν είναι άλλος από τον ιστοριοδίφη Ζώη γράφει:

«Σαλομόν (Salomon) και Σαλαμόν, Σαλαμών, Σάλαμον, Σόλωμον, και Σολωμός. Παλαιά οικογένεια καταγομένη εκ Σαλέρνου της μεσημβρινής Ιταλίας και μεταναστεύσασα, τω 715, εις Βενετίαν και εκείθεν εις Κρήτην, όπου , δια τας προς την πολιτείαν εκείνην εξόχους υπηρεσίας ενεγράφη μεταξύ των ευγενών τιμαριούχων. Παλαιότερον έφερε το όνομα των Κεντρονίκων Βαρβολάνων, πρώτος δε ο δόγης Πέτρος μετήλλαξεν όνομα τω 1026. Μετά την κατάληψιν της Κρήτης υπό των Τούρκων τινές του οίκου μετηνάστευσαν εις Πελοπόννησον, Κεφαλληνίαν και Ζάκυνθον…

Βραδύτερον και έτερος κλάδος της κρητικής οικογενείας, ο του Ιωάννου Αργενίου Σαλομόν, κατέφυγεν εις Ζάκυνθον, επετράπη δε και ούτος, δια διατάγματος από 7 Ιανουαρίου 1699, να συμπεριληφθή μεταξύ των ευγενών Ζακύνθου, απονεμηθέντος άμα εις αυτόν του τίτλου κόμιτος. Εκ του εις Ζάκυνθον μεταναστεύσαντος κλάδου κατήγετο ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός…

Εκ του εν τη Κρήτη εγκατασταθέντος κλάδου διεκρίθησαν τα εξής μέλη: -1) Θωμάς. Λόγιος κληρικός, ζήσας κατά τα τέλη του ΙΔ’ και τας αρχάς του ΙΕ’ αιώνος, διδάκτωρ τη φιλοσοφίας και ιερεύς εν τη επισκοπή Αρκαδίας της Κρήτης. -2) Ιάκωβος. Λόγιος, γεννηθείς εν Χάνδακι τω 1626 και εκπαιδευθείς εν Παταβίω. Επανελθών εις Κρήτην εγένετο δομινικανός μοναχός, αλλά μετά την εισβολήν των Τούρκων εις την νήσον απεδήμησεν εις Ιταλίαν… Λ.Χ.Ζ. - ΕΡ.Μ.»

Όμως, η μεγάλη και οριστική απάντηση στο εάν έχει εβραϊκή προέλευση το όνομα Σαλομόν - Σολομός - Σολωμός, βρίσκεται σε αυτό το ίδιο το οικόσημο της οικογενείας, που υπάρχει στο μουσείο της Ζακύνθου: Πάνω στο οικόσημο της οικογενείας Σολωμού, υπάρχει το ψάρι σολωμός!

Δεν υπάρχουν σχόλια: